top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Детска образователна програма „Пътешествие из тялото" - що е то?
От 19 до 21 юли ще се проведе така чаканият УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ. Сайтът ни има удоволствието да е медиен партньор на екологичния фестивал и като такъв да споделя с вас интересна информация с акцент върху събитията за деца. Затова и в няколко поредни публикации в блога ще те срещна отблизо с част от участниците на фестивала, които са подготвили активности за мъниците.


Днес ти представям Анна Оклева. Тя живее в Габрово от почти седем години и го определя като „мястото, където намерих необходимото затишие,

за да се насоча към нещата, които истински ме привличат", а именно срещите и общуването с деца, опознаването на човешката природа, поведение и емоции. Обединявайки тези две неща днес, като част от дейността на „Трептящо сърце“ (местно народно читалище) тя организира занимания за деца и родители, с които насочва вниманието им навътре, към себе си. „Най-общо двете големи теми, които присъстват, са знания за емоциите и как да се саморегулираме, както и разиване не самосъзнателност към нашите мисли, емоции и усещания", споделя Анна.


__________


ГРАФИК на участията на Анна на фестивала:

Образователната програма „Пътешествие из тялото 1“ в Детския център - събота, 20 юли, от 11:00 до 12:00 часа


Образователната програма „Пътешествие из тялото 2“ в Детския център - неделя, 21 юли, от 10:00 до 11:00 часа

.

Лекция-беседа за възрастни на тема „Дали мотивираме себе си чрез страх или любов. Какво означава да сме състрадателни към себе си“ в Ин/Ян Център - събота, 20 юли, от 12:30 до 14:00 часа (+ соматична практика за саморегулиране )


________


А сега давам думата на Анна, която отговори на няколко блиц въпроса:


С КАКВА АКТИВНОСТ участваш на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ?


На УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ ще участвам в две зони – „Детски център“ и „Ин и Ян зона“. В детския център ще водя две поредни занимания от образователната програма „Пътешествие из тялото“, а за възрастни ще проведа лекция-беседа на тема „Дали мотивираме себе си чрез страх или любов. Какво означава да сме състрадателни към себе си“, както и сутрешна соматична практика за

саморегулиране.


БИ ЛИ НИ РАЗКАЗАЛА МАЛКО ПОВЕЧЕ за програмата „Пътешествие из тялото", какво включва, какви са целите ѝ, както и ползите?


„Пътешествие из тялото“ е образователна програма от 8 части, която е подходяща за деца на възраст между 4 и 8 години, въпреки че моите опити показват, че и по-големи деца я приемат добре.


Целта на програмата е чрез различни движения, игри и преживявания да пробуди и установи три важни градивни елемента на здравата основа в живота: връзката между ум и тяло; познаване на собствените чувства, емоции и потребности; утвърждаване на лични качества. Програмата има и превантивен характер, като се стреми да предотврати и намали физическите, емоционалните и психологическите характеристики на стрес, напрежение, затлъстяване, негативен образ на себе си и своето тяло при децата.


Задачата на програмата е да запознае децата с начини да взимат такива решения, които да послужат за тяхното добро здраве, комфорт и чувство на радост. Това се случва чрез познания за човешкото тяло и възможностите за вслушване и разбиране на сигналите, които то изпраща. Така децата се въвличат в грижата за себе си, своето тяло и здраве и установяват доверие и обич към себе си.


Взаимодействието между децата по време на груповите занимания стимулира развитието на социално-емоционални умения, осъзнаването на собствените преживявания, упражняването на емоционално регулиране. Използваните подходи са насочени към взаимно уважение и съпричастност. Използват се различни учебни стилове, с което се подкрепят специфичните начини за възприемане на нова информация от всяко дете, както и избраният им начин на себеизразяване. Програмата разширява познания на децата за сложността на тялото, за усещанията и преживяванията в него.


Тялото служи като „лаборатория“, в която представената информация се изпитва. Децата учат за тялото си чрез наблюдение, усещания и изследване. Всички сетива са ангажирани в процеса. По-дълбокото осъзнаване се случва чрез движения (игри с движения, танци, йога) и упражнения за визуализация (представи си, че…). Децата се учат да се вслушват в сигналите, подадени от тялото им чрез насочване на вниманието към усещанията, а също и чрез последващите моменти на коментар и размисъл след игра или движения.


Рисуването или оцветяването в края на всяко занятие служи като свързващо звено. В тази предпоследна стъпка от урока се прави връзката между тялото и ума. Всичко, което до този момент детето е преживяло (в тялото си), научило (в ума си) и почувствало (чрез емоциите си) се обединява в заниманието с рисуване. Това осигурява затвърждаване и въплъщаване на получените знания и нови разбирания.


ДЕЦА НА КАКВА ВЪЗРАСТ могат да вземат участие в програмата?

Програмата е разработена за деца на възраст между 4 и 8 години, но опитът ми показва, че по-големите деца също се включват и участват с интерес. На миналогодишния фестивал се включи и един баща, който откровено се забавляваше – програмата е силно активна.


КАК БИ ОПИСАЛА преживяването на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ на някой, който не е бил?


Фестивалът се разполага на прекрасна поляна в местността Узана и първото, което прави впечатление, са красивите гледки от природата наоколо. Има достатъчно равни места за палатки и може да се пренощува, така да се каже, под звездите.


Това е семеен фестивал и има достатъчно кътове и различни интересни занимания за деца, като се започне от работа с глина, премине се през групови игри от нашето детство и се стигне до моето участие със занимание за съзнателност на усещанията в тялото.


Тази година организаторите са поканили любимите ми музиканти, създаващи и изпълняващи авторска детска музика – Зора и Косьо. Тяхното изпълнение си заслужава. За възрастните също има достатъчно образователни и развлекателни срещи, само трябва да прегледат програмата, за да изберат това, което ги интересува. Атмосферата е ведра и весела.


____________________


Благодаря на Анна за отговорите и нямам търпение да се запознаем всички лично с нея ... Вече знаеш кога и къде! 💚


Не е нужно предварително записване за участие в програмата на Анна, единствено да сте там навреме или малко по-рано от обявения начален час.


Повече информация за програмата с активности за деца можеш да видиш ТУК.26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Yorumlar


bottom of page