top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Защо и тази година ще се върна на Узана Поляна Фест

Актуализирано: 16.06Миналия юли месец за първи път се случи семейството ни да посети Узана Поляна Фест. И да си призная, бяхме тотално неподготвени! Но тази година мислим да се поучим от „грешките" си, да се върнем и да си изкараме още по-хубаво (ако е възможно!). И сега ще ти разкажа какво имам предвид.


По това време миналата година моя приятелка ми сподели супер позитивни отзиви за фестивала, който се провежда три дни на местността Узана край Габрово. Било страхотно както за деца, така и за възрастни. Те се подготвяха сериозно - палатки, къмпинг оборудване, децата ѝ се вълнуваха и нямаха търпение седмици по-рано. Аз не разбирах какво пък толкова ще се случва там и защо цялото семейство е видимо така превъзбудено от предстоящия тогава уикенд. Но понеже в Търново беше ужасна жега си казах „Отиваме и ние на Узана, там поне ще е хладно!". Съответно не бяхме подготвени с палатки и къмпинг оборудване, а само с храна (от която се оказа, че изобщо нямаме нужда, защото там имаше изобилие от всевъзможни вкуснотии!), одеяло за пикник и слънцезащита :)

Моята приятелка заминаха за Узана още в петък, за да къмпингуват там, а ние тръгнахме в събота сутринта. Още с пристигането усещането беше за нещо различно... Трафикът беше супер натоварен, колите пъплеха едва-едва към паркинг зоните и ако в други ситуации би имало напрежение, то тук беше пълно с хора, които те упътваха мигновено към място, на което да паркираш. При това с големи усмивки и добро настроение! Не можех да повярвам! Някак съм свикнала в подобни ситуации в България винаги да настава хаос, да има изнервени шофьори и настроението да се разваля, още преди да е имало възможност да се подобри. Но тук стартът беше повече от обещаващ! Няма да забравя колко невярващо се споглеждахме с мъжа ми: Къде попаднахме?" си казвахме с очи един на друг.


Това всъщност си остава едно от нещата, които, лично мен, ме впечатли най-много - организацията! Беше „желязна" във всяко едно отношение, така че да направи престоя на всеки един човек повече от приятен, силно запомнящ се и наситен само с приятни емоции!

А сега нека споделя някои от нашите най-приятни емоции! :)


За нас те определено се случиха в Детския център!Бях изумена от това местенце! Създадено с толкова мисъл за децата! Там имаше толкова различни активности и мъници, които тичаха наоколо с широки усмивки! Дъщеря ми не спираше да се реди на опашка, за да ходи по въже. Момчето, което помагаше на всички деца, беше толкова търпеливо и приветливо, успя да спечели срамежливата ми дъщеря за секунди! Не можех да повярвам какво се случва! Разпънахме одеялото си наблизо и я гледахме как върви по въжето като истински акробат. А наоколо не спираха да прииждат още и още хора. Няма да забравя и тях.

Всички бяха усмихнати, с добро настроение, никой не мрънкаше, че няма място или нещо подобно. Всеки намираше своето си място и даваше от своята енергия на цялостната атмосфера.

С дъщеря ми обиколихме и останалите активности. Направихме си медальони от глина, рисувахме, оцветявахме гипсови фигурки, тя стреля с лък и се катери по различните катерушки, язди пони, пуснахме хвърчило... Разбира се, обиколихме и всички търговци. Имаше такова разнообразие - вкусни неща за хапване, продукция от местни производители, супер интересни и различни ръчно изработени играчки за мъниците, бижута, глинени съдове и какво ли още не...Да не си помислиш обаче, че на Узана Поляна Фест се забавляват само мъниците! няма такова нещо! Имаше разнообразие от активности и за по-големите :)


Имаше организирани беседи с професионалисти и ентусиасти, които говориха по теми, свързани с климатичните промени. Арт работилници очакваха по-креативните и сръчни посетители (аз, за жалост не съм от тях...), спортни активности, йога практики, народни танци, футболен турнир, преходи и още толкова много други активности бяха на разположение на всички желаещи. Мисля, че дори не успяхме да разберем кои са всички, защото постоянно някъде се случваше нещо! Но


За мен най-хубаво беше, че можеше и нищо да не правиш, просто да си лежиш на одеялцето, да се наслаждаваш на сянката и енергията и това да е напълно достатъчно, за да се чувстваш повече от добре!

Денят си минаваше, ние трупахме емоции и се чудихме, защо не се подготвихме по-добре и как ще трябва да си тръгнем скоро... А за мен най-очакваният момент предстоеше!


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени щяха да излязат на сцената на Узана Поляна Фест, за финал на втората вечер! Аз ги обожавам! Нямах търпение! За съжаление, обаче, се разминах с тази емоция. Бяхме с малко бебе и понеже не се бяхме подготвили достатъчно, се наложи да си тръгнем преди участието им. Нооо дали не избухнах по време на техния саундчек?! :) А освен моите любимци, част от музикалната програма на миналогодишното издание на Феста бяха много други страхотни музиканти, сред които Вероника Тодорова и оркестър „Дианополис“, НеСтеНиЧували, No More Many More!Пишейки този текст се върнах в един от най-хубавите дни на миналата година! Беше неочаквана изненада и незабравимо преживяване! Надявам се да съм успяла да разбудя и твоето любопитство и да се видим на тазгодишното издание - датите са 19, 20 и 21 юли, а мястото - любимата прохладна Узана!


Програмата изглежда изключително обещаваща, отново супер богата и разнообразна, както за по-малките, така и за големите!


Ще бъде цветно, забавно, различно, смислено и интересно! С много музика, вкусна храна, готини хора и незабравими емоции!!! Нямам търпение!!!

324 преглеждания0 коментара

Commentaires


bottom of page