top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Доц.д-р Искра Мандова споделя къде и как децата на Велико Търново могат да учат китайски език и кунг фу
Един от въпросите, които винаги предизвикват разгорещен дебат между родители е коя е подходящата възраст детето да започне да учи чужд език. Някои смятат, че това е добре да се случи максимално рано за възможно най-лесно и бързо възприемане на езика. Други мислят, че детето първо трябва да научи да говори и пише на български, преди да се потопи в дебрите на чуждите езици. Може би истината е някъде по средата и най-важно остава „правилото"да се водим по детето си и неговите интереси.


Оказва се обаче, че нещо друго също е много важно, когато сме изправени пред решението „Време ли е вече за чужд език и какъв да бъде той?", а именно методиката, по която се преподава. Именно на нея наблегна доц.д-р Искра Мандова в разговора ни. Тя е директор на Институт „Конфуций" към Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий" и е човекът, който скъсява умело дистанцията между България и Китай в нашия град. Знаех, че искам да говоря с нея веднага щом научих, че Институтът предлага уроци по китайски език и кунг фу за деца! Стори ми се толкова интересно, различно и ценно, че трябваше да разбера повече! Здравей, Искра. Благодаря ти, че се съгласи да поговорим. Като за начало би ли ни дала малко повече информация за уроците за деца, които Институт „Конфуций"предлага?


В Институт „Конфуций" се провеждат занятия по китайски език за деца на възраст от 6 до 10 години. Те са два пъти седмично след 17:00 часа като продължителността на едно занятие е 30 минути. Курсът се води както от български преподаватели, така и от китайските доброволци към Института. Учебните материали, по които се преподава, се осигуряват от Институт „Конфуций". 


В момента в детска градина „Соня” имаме часове по китайски, както и в училищата „Патриарх Евтимий" и „Вела Благоева". В детската градина преподавателката е китайка, която знае български. В училищата обученията се водят от китайски преподаватели, които влизат заедно със студенти от нашия университет, които помагат с превода. Освен, че упражняват езика, учат и методиката на преподаване в ранна детска възраст.


Тренировките по кунг фу се провеждат веднъж седмично във фоайето на Институт „Конфуций" и са с продължителност 60 минути. Те са подходящи също за сравнително малки деца - може би 4-5 годишни дори. Важно е да могат да слушат учителя и да възприемат определените команди.Трудно ли е на децата, особено на по-малките, да усвоят китайския език, който всички сме свикнали да възприемаме като невероятно предизвикателство? Как всъщност този език се разкрива пред малчуганите?


Езикът е много труден, факт, но когато се преподава по достатъчно адекватен начин представлява огромен интерес сред децата защото той е пиктограмен език. Част от йероглифите представляват рисунки, които децата много лесно усвояват. Езикът е интересен, тонален и часовете преминават с лекота под формата на песни, игри, изрязване на фигури от хартия. Изрязвайки една хартия, например, децата разбират първо какво е изкуството, което е много традиционно за Китай и второ каква е думата, с която се нарича животното, чиято форма са изрязали.


Казваш, че часовете преминават по различен начин, от този, който може би си представят хората, когато става дума за учене. Би ли ни споделила малко повече.


Установената методика е в най-ранна детска възраст да не се пише, тъй като децата още не са научили майчиния език. Затова всичко минава под формата на устен китайски, писане най-много на една-две-три хоризонтални черти. Само песни, диалози, елементарни думички като тези за наричане на животни, цветове, растения, плодове, зеленчуци.


Какво е професионалното ти мнение по въпроса кога едно дете трябва да започне да учи чужд език?


Ученето на чужд език не се изчерпва само с усвояването на говоренето и писането му. Езикът е част от културата на всеки народ. Колкото по-рано едно дете се запознае с друга култура, толкова по-добре. Тук не говоря дори за учене на език - да тормозим децата да пишат, да произнасят, не. Детският мозък много лесно и бързо възприема една дума на китайски с определения тон като я чуе няколко пъти. То не осъзнава, че я запомня заради тона, но е факт.


Освен това, под формата на различни игри, децата навлизат в чуждата култура, разбират малко повече затова, че има и друг зодиак, например, какви са животните в този зодиак, какво е Китайската нова година, какви са традициите свързани с определения празник. Децата, например, по Нова година изрязват червени пликове от хартия, защото в китайската култура е традиция да се подаряват пликове с пари на най-малките за празника. За мен тази среща с другата култура е безспорен позитив и едно от най-ценните предимства на уроците по китайски за деца.
  • Снимките са предоставени с любезното съдействие на Институт „Конфуций". Институтът е създаден през октомври 2012 год. Негови партньори от китайска страна са Китайската фондация за международно образование, Центърът за езиково обучение и сътрудничество (ЦЕОС) и Китайският университет по геонауки (Ухан). Усилията на ИК са насочени към повишаване на качеството на преподаване на китайски език, насърчаване на междукултурния обмен, обучение и развиване на кадри, научна дейност и др.Контакти на Институт „Конфуций": ул. „Христо Ботев" 19 ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", Корпус 5 

Тел.: 0876 636 022; 062 538 445114 преглеждания0 коментара

Kommentare


bottom of page