top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Любимите места с деца във и около Велико Търново (част II)

Актуализирано: 16.06


Снимки: Личен архив (Копирането и употребата им не са разрешени!)


Прочете ли първата част с любимите ми места за деца във и около Велико Търново? Да си призная, аз самата се изненадах, че списъкът стана толкова дълъг, че да го разделя в две части. Но пък какво по-хубаво от това - да има приятни места, на които да прекараме времето си с нашите мъници! Да, разбира се, иска ми се да са още повече, но с времето съм сигурна, че списъкът ще се увеличава!


А сега ето и втората част, като тук преобладават места извън града. Но до тях се стига сравнително бързо и са си чудесна опция за еднодневна разходка.


  • ПАРК „МИНИ БЪЛГАРИЯ"


Един по-различен парк, който определено ще направи впечатление на малки и големи. Там може да разгледате макети на различни архитектурни забележителности от цялата страна в мащаб 1:25. Усещането е все едно си великан, озовал се в страната на джуджета. За децата също е много интересно, защото и те се чувстват като гиганти и се забавляват искрено. Може да прекарате някой друг час там, докато им разказвате историите на различните макети.


Пред парка има паркинг, така че може да се отиде с кола. За деца билетът е 10 лв., за възрастни е 15 лв., а семейният е 30 лв.  • ОБИКОЛКА НА МУЗЕИТЕ

В един студен неделен ден се чудих какво да правим и си дадох сметка, че дъщеря ми вече е достатъчно голяма, за да направим обиколка на някои музеи. А в града ни такива определено не липсват.

Разбира се, подбрах музеи, които мислих, че ще са ѝ интересни и днес ще ви разкажа за два от тях.


Единият е Посетителски център „Царевград Търнов", известен още като Музеят с восъчните фигури. Лично аз бях приятно изненадана колко голяма колекция има. Разположена е на няколко етажа. Восъчните фигури са изключително реалистични и представят живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии. Пресъздадени са и някои от най-известните битки от историята ни. С тях имахме „проблем". :) Мисля, че бяха твърде реалистични и дъщеря ми доста се уплаши и искаше да си ходим. Те бяха на края на обиколката ни, така че след тях веднага излязохме. Но като изключим този момент, музеят определено си заслужава посещението с деца по мое мнение.


Стандартният билет е 10 лв., а за семейство (майка, баща с до 3 деца от 7 до 18 г) цената е 15 лв.


Вторият музей, за който ще ви разкажа, е Археологическият музей. Това е моят любим музей, що се отнася до архитектура. Изключително красива сграда, може би една от най-красивите в града. За съжаление, не достатъчно поддържана и ти става изключително тъжно, когато я видиш отблизо. Експозициите също не са представени с особено старание и въображение. За възрастни бих казала, че е доста скучно. Малките деца обаче все още се впечатляват лесно. Но наистина би могло да се направи нещо много повече с колекцията на този музей. Няма нищо интерактивно, което да привлече и задържи интереса.


Музеят е разположен на два етажа, съответно има стълби и достъпът с количка би бил доста труден.


Цената на билетите е доста символична - за ученици е 2 лв., за родители (майка, баща + до три деца от 7 до 18 г. ) – 6.00 лв..  • ГАБРОВО

Разходките до Габрово са ни любими! Този град успя да ме изненада и определено мога да кажа, че има специално място в сърцето ми. Управлява се с мисъл за хората, но и за децата. Ходим там целогодишно с поводи (а такива не липсват, каледарът със събития е супер богат!) и без поводи!


С деца категорично си залужават да се посетят Музеят на хумора и сатирата, както и Обсерваторията и Планетариумът. Първията има специална зала, посветена на малките посетители, супер интерактивна е и им позволява да се развихрят, да се отдадат на игри и забавни преживявания, като в същото време учат любопитни факти за рециклирането, за градинарството, дори за гласуването на избори!


Музеят на индустрията ми е горещо препоръчан от моя приятелка, която води там синовете си, но още не сме успели да стигнем, за да споделя лично мнение.


Карнавалът в Габрово е задължително събитие, което този месец май събра публика от цялата страна и се превърна в незабравим спомен! Декември месец пък задължително сме там, за да посетим Коледното градче с приказни герои, които дъщеря ми обожава. Но преди това очакваме с голямо нетърпение Узана Поляна Фест през юли! Пътьом със сигурност ще минем през любимото Габрово! Дори само за разходка край реката и обяд в любимото заведение си заслужава! :)


А ти имаш ли любими места в Габрово, където водиш децата? Сподели ни в коментар :)


  • ПАРК „ДЕТСКИ КЪТ", ГОРНА ОРЯХОВИЦА


Ако имаше как с вълшебна пръчица да пренеса парк „Детски кът" от Горна Оряховица във Велико Търново, ще го направя, без да се замисля! Името му подхожда перфектно! Има няколко площадки и детски кътчета, които са добре обособени и децата имат достатъчно пространство, за да се забавляват на воля. Освен това самият парк е много просторен, с широки алеи и е чудесно място за каране на колела, тротинетки, ролери... И знаете ли какво още? Никъде в него няма нито една от онези досадни люлки и вътрележки с монети, които изглежда са превзели всички търновски паркове...


Това с вълшебната пръчица е ясно, че няма да ми се получи, но пък мога да се надявам и в Търново да се появи такъв парк. А дотогава? Дотогава ще отскачаме често до Горна. :)  • ЗООПАРК В ПАВЛИКЕНИ


Завършвам със зоопарка в Павликени, който си беше истинска изненада за мен, след като го посетихме първия път. Изобщо не предполагах, че точно в Павликени може да има истинска зоологическа градина, при това толкова добре поддържана.


Цялото семейство сме истински фенове на мечока Васко и при всяко посещение бързаме първо да видим него. Общите части на парка са супер добре поддържани, на няколко места може да седнеш на маса с пейки или пък да си направите пикник на тревата. Има и детска площадка на входа. Да, обиколката на самите животни не е кой знае колко дълга, но ние спокойно сме изкарвали там половин ден, че и повече. Носим си храна, играчки, децата играят на воля. Какво повече да иска човек? :) Интересно за мен е, че зоопаркът няма входна такса, всеки посетител е добре дошъл да остави дарение, но и това не е задължително. Аз лично бих била ок и с входна такса, за да се подпомогне дейността и подобрят още условията, защото си е истинско богатство да имаме такова място в региона.

821 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

댓글


bottom of page