top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Акушерката и създател на Happy Mums Тони Калушкова споделя как трябва да изглежда грижата за майката след раждането

Актуализирано: 19.03Фотокредит за всички снимки: Kalushkov Photography


Ако си раждала във Велико Търново, вероятността да знаеш коя е Тони Калушкова и да си посещавала училището ѝ за родители Happy Mums е огромна! Истината е, че това, което Тони прави, няма аналог и градът ни е щастлив, че я има! Всяка майка, която е имала възможност да се възползва от услугите ѝ, е получила много повече от съвети и теория. Получила е подкрепа и разбиране и то в едни от най-уязвимите си моменти. Защото именно грижата за майките е смисълът в работата на Тони и нейна личния мисия. За тази грижа днес говорим с нея - как е изглеждала преди, как изглежда сега и какво е добре да се промени за в бъдеще.


Тони също така ни разказа за създаването на Happy Mums, за програмата Бебешка музикална работилница и за всичко, с което днес помага на родителите.


Здравей, Тони. Би ли се представила на нашите читатели, които не те познават?


Казвам се Тони Калушкова и на първо място съм жена и майка. После съм акушерка и след това идват всички допълнителни специализации, свързани с родителството, но не мисля че е важно за родителите какви дипломи имам вкъщи. Това, което смятам за важно и споделям с тях е моята представа за раждането и за бременността. А тя коренно се промени, когато през 2008 година създадох училището за родители Happy mums.


Какво имаш предвид, че се е променила представата ти? Каква беше тя преди и как изглежда днес?


Много преди да създам Happy Mums, преди здравната реформа, бях участъкова акушерка. Работата ми се състоеше в това да посещавам жените преди и след раждането. Да съм до тях за всичко, от което имат нужда - от помощ и съвети за покупките за бебето, до кърменето и възстановяването след раждането. След като се роди бебето, в деня, в който ги изписваха, от родилно се обаждаха при нас в женска консултация, за да ни кажат кои жени са изписани, къде живеят и всяка акушерка поемаше жените от своя район. Задължително имаше едно първо посещение на акушерка с лекар. След това първо посещение с лекаря мое задължение беше до 40-ия ден аз да посетя още няколко пъти жената, за да ѝ помагам


Колкото и да отричат онази система, истината е, че тя работеше с грижа и мисъл за жената! Но дойде 2001 година, случи се здравната реформа и медицината стана търговско дружество. И тогава с една моя приятелка, която е фелдшер, направихме Център за профилактика на остеопороза. Тогава излязох от акушерството. През 2008 година прекратихме дейността си, защото нашето разбиране за здравеопазване и медицина се оказа твърде различно от тогавашната реалност. Моята приятелка направи първата частна детска кухня в града, а аз направих Happy mums.
Как изглежда представата ти за бременността, раждането и следродилната грижа днес?


Да създам Happy Mums беше моя мечта от много години и когато дойде моментът започнах да търся информация, да чета, да проучвам. И така, постепенно, животът ме срещна с много хора, които преобърнаха представите ми.


Когато исках да разбера повече за кърменето, се свързах с Таня Русева от Ла Лече Лига, тогава нямаше още НАПК. Тя ми предостави много информация за кърменето. И тогава осъзнах, че не съм кърмила двете си деца, защото съм правила нещата, които не е трябвало. Нас ни учиха на времето, че трябва да се кърми под час, че трябва да се спрат нощните кърмения, че ако не е дошъл часът за хранене, трябва да даваш вода със захар. И всъщност, правейки всички тези неща, аз съм си прецакала кърменето


По онова време присъствах и на една голяма Международна конференция, целяща промяна на практиките по време на раждане. На нея се говореше много за важността на акушерската грижа и как тя всъщност е изместена, за сметка на лекарите, които предлагат съвсем друг вид „грижа”. Много интересен филм по темата е „Бизнесът, да бъдеш роден”. Той е американски, но абсолютно отразява и нашата действителност. Това, което масово се случва навсякъде, е дирижирано раждане. Естественото раждане всъщност е само да наблюдаваш жената и намеса единствено при нужда. Защото раждането е много емоционален процес, обвързан с психиката на жената.


Дълги години поколения жени сме учени, че от нас нищо не зависи, че лекарите и акушерките знаят какво да правят. Но реално това как ще протече едно раждане зависи до голяма степен от спокойствието, от настройката на майката. От нейната подготовка. 

Как ти помагаш днес на майките, на родителите да се подготвят за раждането?


Не съм работила никога в болницата, в родилна зала. Така се стече животът и работата ми, но аз знам, че всеки има път и пътят му не е случаен. В болницата има прекрасни колеги, които помагат на жените в хода на раждането, моето място е при жените преди да стигнат до там, за да се чувстват спокойни, за да им се случва по-лесно раждането. Сега правя индивидуални консултации. Мога да бъда полезна не само с курсове за подготовка за раждането, а във всеки един етап от бременността. Да подкрепя жената по отношение на хранене. Да поговорим за грижата за самата нея, за психологическата и емоционална помощ, от които се нуждае


А когато наближи раждането мога да бъда полезна с подготовка за него, за кърменето. Едно време знаехме за кърменето, и аз самата така съм съветвала, че жените трябва да подготвят гърдите си за кърмене, да ги обтриват с груба кърпа, за да нямат после проблеми. Оказа се обаче, че всъщност проблемът с разранените зърна, с препълването, не идва от това, че не си си загрубила зърната, а е свързан с позиции, с начин на засукване, все неща, които аз по мое време не съм знаела и не са ни обучавали за това. 


Всъщност за кърменето жените наистина трябва да се подготвят, но по съвсем различен начин - като разберат самия процес, като знаят къде са подводните камъни. Важно е да се подготвят и за самото раждането. Защото начинът, по който протича раждането, оказва влияние след това и на кърменето.Мислиш ли, че жените подценяват периода на възстановяване след раждането и как всъщност би трябвало да изглежда той в най-добрия случай?


От почти година и половина се занимавам много активно и с възстановяването на жената след раждането чрез храненето. Това също е нещо, за което, въпреки че съм акушерка, аз доскоро нямах представа. Колко различно работи тялото след раждането, как храната трябва да е коренно различна от това, което е била по време на бременността. Как ако жената преминава през много емоционални промени, съпроводени с промяна на настроенията, плач и депресивни състояния или пък физиологични като засилен косопад, трябва да се обърне внимание на нивата на хормони, витамини, минерали.


Напълно грешно е мисленето, че след като родят жените трябва да влязат веднага в дънките, които са носили преди да забременеят, да бързат да правят всичко сами. Има време за всичко!


Затова се опитвам да насърчавам жените да се учат да търсят подкрепа, да искат помощ. Оказва се, че на всички ни това е много трудно! А всъщност след раждането за една жена някой трябва да се грижи!

Често като отида на домашни посещения след раждането и сварвам майка, татко и бебе. И шеговито питам дали няма някой чифт ръце да помага. „Ааа не, ние не искаме, ние сами ще си го гледаме”, ми казват. Да, сами, гледайте бебето, нека майката да го кърми, но дайте главната роля в кухнята на една баба, да сготви, пък да изпере. Виждам и разбирам, че има разминавания между разбиранията на бабите и сегашните родители. И всеки път им казват да не им се сърдят, защото, когато те са ставали майки, сегашните баби, ей такива като мен акушерки, лекари, са ги съветвали да кърмят на три часа, да не кърмят през нощта. А сега родителите са по-търсещи, не като едно време и това е чудесно! Но е важно да намерят как да общуват и с бабите и да могат да разчитат на помощта им. Защото ние си мислим и така сме учени, че времето за възстановяване на жената е 40 дни. Всъщност се оказа, че това са първите 6 години! И от начина, по който жената се възстанови след раждането, зависи дори как тя ще премине и през менопаузата след време!


Важно е да знаем, че след раждането се случват нормални физиологични промени. Тялото реагира на раждането със стресова реакция. Колкото и вълшебно да е то, тялото получава сигнал „Аз трябва да запазя живота на майката!”. И затова насочва усилия към контролиране кръвосъсирването, на сърдечния ритъм, на дишането. Коя функция ще намали, която не е толкова важна - храненето. Отделяне на по-малко стомашни сокове, по-малко ензими. Ние съветваме жените да ядат плодове, салати след раждането, но реално като няма кой да ги разгради в червата, те стоят там, започва ферментация, гниене, което създава предпоставка да премине чревната бариера, да навлезе в кръвния поток и да създаде проблеми след време. Хормоналните дисбаланси настъпват най-вече защото след раждането жената не е подкрепена, не се е хранила с храните, които да я подкрепят и „излекуват“ напълно след раждането.


Тони, искам да те попитам и за Бебешка музикална работилница, която е част от дейностите на Happy Mums. Би ли ни разказала малко повече за програмата и ползите от нея?


Музикалната работилница е развиваща програма за най-малките, която стартирахме 2009 година с една прекрасна жена, която, за съжаление, почина - Таня Цонева. Тя беше музикален педагог, самата тя с огромна душа. Днес работилницата я води Рениета Пашова.


Идеята на работилницата е децата да се учат чрез подражание. Не е само време за емоция и забавления. Вижда се по децата, които идват редовно - повтарят всичко с лекота. Рени като запее, да изсвири първия тон и те вече знаят какво следва. Майките казват, че децата им се адаптират по-лесно в детската градина, защото са свикнали в друга среда, не само вкъщи с мама и в парка. Има много смисъл в музикалната работилничка. Две години не я бяхме правили, защото не можех да намеря човек. Рени я открих много случайно, тя е истинско бисерче! Много съм благодарна, че я намерих.А какво предстои в Happy Mums?


В мола всяка първа сряда на месеца провеждаме нашите регулярни срещи с бъдещи майки. Но се опитвам да организирам и по-разнообразни събития и да споделям теми, които са ми интересни и за които говорихме и с теб днес - за възстановяването след раждането, за грижата за майката, за храненето


Сега разработвам и нови програми, с които искам да разширя грижата за майката, бебето и семейството. В процес на създаване съм на нов сайт, защото този е вече много остарял и неудобен. Планирам и някои съвсем иновативни неща, които за сега ще запазя в тайна, но съм сигурна, че ще бъдат много полезни за жените.


 

Контакти:

Тел.: 0988 918 176


181 преглеждания0 коментара

留言


bottom of page