top of page
Търсене
  • Снимка на автораMaria Stancheva

Любимите места с деца във и около Велико Търново (част I)

Актуализирано: 3.06


Снимки: Личен архив (Копирането и употребата им не са разрешени!)


Миналата седмица във фейсбук профила ни попитах родителите кои са любимите места на децата им в града. Получи се интересна дискусия, която ме вдъхнови и за този материал.


Замислих се кои места обича да посещава нашето семейство, къде най-често се събираме с приятели, допитах се и до дъщеря ми. И ето я моята мини селекция от любими локации в града и около него. Надявам се да откриеш поне едно ново място за твоето семейство, което да посетите и да се забавлявате, както ние :)

  • СВЕТА ГОРА


Може би моят личен фаворит. За мен там има всичко необходимо, за да си прекараме всички добре. Няколко различни площадки за децата, футболно игрище, минипарк с фитнес на открито, три изкуствени катерачески стени, тролей за спускане по стоманено въже, въжена стена за катерене, трасе за маунтин байк, два бъбрека за малките велосипедисти.


Били сме там и на няколко детски рождени дни. Има условия и за семеен пикник. А може и просто да се разходиш с бебешката количка под дебелата сянка. Плюс за мен е и че има заведение, така винаги съм спокойна, че дори да съм забравила храна или вода, ще мога да спася положението.  • МУЗЕЙ НА ИЛЮЗИИТЕ


Заведох за първи път дъщеря ми там, когато беше почти на 5 години. Остана във възторг. Не спираше с дни да говори за музея, а после само питаше кога пак ще я заведа. А и на мен също ми беше интересно, така че печеливш развой на събитията и за двете ни :) След това сме ходили още няколко пъти и на нея продължава да ѝ е интересно, защото с възрастта я впечатляват различни неща.


Музеят е разположен на няколко етажа, което е добре да се има предвид при посещение с по-малки деца, защото стълбите могат да се окажат предизвикателство. Ако си с бебе и по-голямо дете, то бебето трябва да е или в раница, или в слинг. Персоналът е супер любезен и обяснява всичко подробно, много са мили и с малките деца и им показват как точно се случват различните илюзии.


Билетът за възрастни е 15 лв., за ученици 12 лв., децата под 7 години влизат безплатно, а родители с две и повече деца под 18 години плащат общ билет - 45 лв..  • ДЕТСКИ ОТДЕЛ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „П.Р.СЛАВЕЙКОВ"


В един момент книгите вкъщи взеха да стават твърде много. Това беше и причината да заведа дъщеря ми в детския отдел на библиотеката, макар да беше едва на 4 по онова време (не знаех дали правят карти на толкова малки деца). Но реших да опитам, защото ми се стори добра идея да имаме неограничен достъп до книги, които обаче не заемат неограничено място вкъщи.


И така, на 25 май (на 24 май библиотеката не работи), дъщеря ми се сдоби с първата си читателска карта. Оказа се, че деца под 6 години, могат да получават библиотечни документи чрез родителите или настойниците им, които са ги регистрирали като читатели. Така и направихме. Вече две години сме редовни посетители и това е едно от любимите места на дъщеря ми в града.


Вътре е цветно, пълно с играчки и книги, персоналът е изключително приветлив и там се чувстваме винаги добре дошли. А срещу входа на библиотеката се намира т.нар. „Стая на приказките" - тя е пълна освен с още книги и с много играчки, дори и пиано! Дъщеря ми обожава да прекарва време там, след като си е избрала книжки. Да я накарам да си тръгнем често е мисия невъзможна.  • CYBAR


Осъзнавам, че включвам „бар" в тази моя селекция, но сега ще обясня защо.

Cybar е част от семейството на Powwow Club заедно със занималнята Dodo Academy и още няколко услуги, които мнозина родители в града използват. Цялата атмосфера на градината на Cybar е изключително дружелюбна към децата. Посещаваме го от няколко години и станахме свидетели как малките посетители съвсем естествено си „извоюваха" своя зона в пясъка, която днес е пълна с най-различни играчки.


Обичаме да ходим там с наши приятелски семейства с деца - докато малките се забавляват в пясъка, ние пийваме по нещо, говорим си и им се радваме.  • КЪМПИНГ „КЪПИНОВСКИ МАНАСТИР"


За финал на първата част с любими места за деца нека мръднем и малко извън Търново, на около 20 км. Къмпинг „Къпиновски манастир" е любимо място на семейството ни целогодишно, но особено през лятото, когато искаме да избягаме от жегите - там сенките са дебели, а температурата с няколко градуса надолу.


На една от поляните има детска площадка (когато къмпингът работи, слагат и два батута). На друга - футболни врати, които вършат супер работа за импровизирани футболни мачове с малчуганите. Може да се отиде за лежерна разходка или за пикник през уикенда.


Лятото задължително пък посещаваме басейните - има и един детски. Моят съвет е, ако имаш възможност, да отиваш рано в делничен ден - спокойствието е гарантирано!


Очаквай втора част с любими места за деца във Велико Търново и около него, а дотогава можеш да разгледаш раздела „Места" на сайта ни за още полезна информация.


294 преглеждания0 коментара

Opmerkingen


bottom of page